Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

Η προϊστορία της επιμόρφωσης

Ένα παραμύθι να το λέτε στα εγγόνια σας το βράδυ για να κοιμούνται χαρούμενα.

Η ιστορία αρχίζει πριν τρία χρόνια τον Απρίλη του 2005.Βγάζει προκήρυξη το ΥΠΕΠΘ για κάποιες θέσεις επιμορφωτών β-επιπέδου.
Θα έκαναν οι επιμορφωτές μια πεντάμηνη εκπαίδευση σε προγράμματα της ειδικότητας τους και μετά θα εκπαίδευαν με τη σειρά τους τούς υπόλοιπους καθηγητές. Το πεντάμηνο θα άρχιζε τον Οκτώβρη του 2005.Έκανα αίτηση και τον Ιούνιο του 2005 με ειδοποιήσανε ότι επιλέχτηκα.

Περίμενα μέσα στο καλοκαίρι να με ειδοποιήσουνε. Το καλοκαίρι πέρασε και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Και τότε άρχισε ο Γολγοθάς του τηλεφώνου. Έπαιρνα τηλέφωνο την υπηρεσία αλλά μια μιλούσε μια δεν απαντούσε.
Τα γνωστά. Κάποια στιγμή βαρέθηκα και σταμάτησα.
Η χρονιά κύλησε ήσυχα στο σχολείο.

Στις 27 Ιουλίου του 2006, εν μέσω διακοπών, φτάνει ένα email που ρωτούσε αν εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι. Τους διαβεβαίωσα ότι εξακολουθώ και μου είπαν ότι το εξαμηνιαίο σεμινάριο θα ξεκινούσε το Σεπτέμβριο του 2006.

Το Σεπτέμβριο επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία με την προηγούμενη χρονιά.
Η χρονιά κύλησε ήσυχα στο σχολείο.

Τέλη Ιουλίου 2007, εν μέσω διακοπών πάλι, νέο email, που ρωτούσε πάλι τα ίδια.
Φαντάζομαι ότι σας κούρασα. Ανάλογη ήταν η δική μου κούραση. Παρ' όλα αυτά απάντησα ότι ενδιαφέρομαι.

Το Σεπτέμβριο του 2007 πάλι τα ίδια. Κανένα νέο.
Το τηλέφωνο μονίμως δεν απαντούσε.
Και ξαφνικά, εκεί που η χρονιά κυλούσε ήσυχα στο σχολείο,
στις 29 Γενάρη 2008, φτάνει νέο email, το τρίτο σε τρία χρόνια,
όπου ζητούσαν να μάθουν αν ενδιαφέρομαι ακόμα.

Το email της 29/01/2008 έλεγε:

Καθώς αναμένεται η έναρξη της 2ης περιόδου εκπαίδευσης των επιμορφωτών (Μάρτιος - Ιούνιος 2008) στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Εκπαίδευσης Επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου (ΠΑΚΕ) και εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτήν,
παρακαλείσθε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση ......


Το σεμινάριο θα γινόταν από Μάρτιο έως Ιούνιο του 2008. Από πεντάμηνο μειώθηκε σε τετράμηνο. Σαν να μπήκε με το χρόνο.
Τέλος πάντων δήλωσα πάλι παρών και περίμενα απάντησή τους.
Πέρναγε ο καιρός, πλησίαζε ο Μάρτιος, αλλά τίποτα.
Έστειλα email, καμιά απάντηση.
Άρχισα να ξαναπαίρνω τηλέφωνο. Έπαιρνα το πρωί, και στο δεκατιανό και το μεσημέρι και όλες τις ώρες. Ο Μάρτιος πλησίαζε, από το σχολείο με ρωτούσαν τι πρόκειται τέλος πάντων να κάνω και εγώ έπαιρνα τηλέφωνο.
Ο Φλέβαρης, αν και όχι κουτσός, τέλειωσε. Μπήκε ο Μάρτης κι εγώ έπαιρνα τηλέφωνο.

Τέλος κάποια μέρα, μια συνάδελφος στο σχολείο που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Υπουργείο και είχε γνωριμίες, πήρε τρεις άλλους υπαλλήλους στα κινητά τους, τους έστειλε στην εν λόγω υπηρεσία και παρακάλεσαν τους δύο υπαλλήλους εκεί να σηκώσουν το τηλέφωνο. Και ώ του θαύματος, πήρα τηλέφωνο και ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ. Έβαλα μέσον για να σηκώσουν το τηλέφωνο.
Ω ναι αγαπητοί, μετά από τρία χρόνια, αποφάσισαν να σηκώσουν το τηλέφωνο. Όχι ότι έδωσαν καμια συγκεκριμένη πληροφορία, είπαν μόνο ότι η επιμόρφωση θα αρχίσει γύρω στο τέλος Μαρτίου και ότι θα με ειδοποιήσουν με email.

Οι μέρες κύλησαν ήσυχα. Περάσαμε τα μέσα Μάρτη, πηγαίναμε για το τέλος Μάρτη και βεβαίως ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Στις 28/03/2008 ήρθε όντως νέο email, που έλεγε:

Σας ενημερώνουμε ότι η δεύτερη περίοδος εκπαίδευσης των επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) θα πραγματοποιηθεί κατά τις ακόλουθες περιόδους: από 12.5.2008 έως 30.6.2008 και από 1.9.2008 έως 2.10.2008 περίπου. Πατήστε εδώ προκειμένου να ενημερωθείτε για το ΠΑΚΕ στο οποίο θα παρακολουθήσετε το πρόγραμμα εκπαίδευσης επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα, παρακαλείσθε να αποστείλετε e-mail στη διεύθυνση...


Τα email είναι copy-paste όπως ακριβώς τα στέλνανε.
Και ω του θαύματος! Η διάρκεια της επιμόρφωση πάλι μειωμένη ήταν. Από το αρχικό πεντάμηνο σε τετράμηνο και τώρα σε τρίμηνο. Πανδαμάτωρ ο χρόνος!!
Η ιστορία δυστυχώς συνεχίζεται:

Την Πέμπτη 8/5/2008, και ενώ περιμένω εναγωνίως να αρχίσει από Δευτέρα η επιμόρφωση, έλαβα το κάτωθι email:

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη διαμονή-διατροφή των επιμορφούμενων στα ΠΑΚΕ και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσπασής σας στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες η έναρξη της Β φάσης επιμόρφωσης στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΠΑΚΕ).


4/6/2008 άρχισε τελικά η επιμόρφωση και κράτησε μέχρι 24/10. Για το περιεχόμενό της σε άλλο παραμύθι. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς άστα. Διότι χειρότερα δεν έχει.

2 σχόλια:

salnk-Δ@σκ@λος είπε...

Δεν το βλέπεις από τη θετική του πλευρά το ζήτημα. Εμένα με βοήθησε να αφήσω για ένα μικρό απειροελάχιστο διάστημα το σώμα μου και να δω τα πράγματα έξω από αυτό.
Μοναχοί στην Ινδία και το Νεπάλ ξοδεύουν δεκαετίες για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ας είμαστε πιο δεκτικοί σε απροσδόκητα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στον καθένα, πόσο μάλλον στους ανθρώπους αυτούς που έφεραν σε πέρας έναν τεράστιο έργο και μάλιστα το ολοκλήρωσαν με θαυμαστή ακρίβεια!!!
http://salnk.eduportal.gr/?p=147

nomiele είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ ως προς την ακρίβεια. Πράγματι η β-φάση της επιμόρφωσης έγινε ακριβώς με το τέλος του έργου. Οπότε εμείς, αν πιστοποιηθούμε επιμορφωτές, δεν θα επιμορφώσουμε κανέναν. Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητηρίων!